Informatie over vignetten

 

Waar moet je met een vignet rijden?

 

Landgoed Den Treek - Henschoten, Gemeente Soest, Goois Natuurreservaat, Landgoed Pijnenburg en de gebieden die onder het Ruitervignet UH vallen.

 

Dus kortom, overal heb je wel een vignet nodig als je op de Utrechtse Heuvelrug wilt rijden.

Die vignetten zorgen er wel voor dat de paden blijven bestaan en we kunnen buiten rijden. En ze zijn digitaal aan te schaffen, dus op de dag dat je wilt rijden kan je een dagkaart kopen.

 

Op de routeplanner van Ruiteren en Mennen zie je Euro-teken symbooltjes, deze geven aan waar er een penning gebied is.

Wil je het precies weten, kijk op de website van de terreineigenaar zelf. 

Op de pagina Utrechtse Heuvelrug vind je meer informatie over bestaande penningen en waar deze te koop zijn. 

 

Overzicht van de vier vignetten die je nodig kan hebben op de Utrechtse Heuvelrug, met link naar de website waar je een vignet kan kopen:

 

Landgoed Den Treek - Henschoten, op de website van Den Treek kan je meer informatie vinden over het landgoed. Hier zie je ook welk gebied van Den Treek is en waar je dus met een penning moet rijden. 

Een dagkaart kopen is mogelijk, online te kopen op de site.

Een jaarkaart is mogelijk, deze is ook online in de webshop te koop op de site van Den Treek. Je krijgt dan een ronde penning die zichtbaar aan je tuigage moet hangen en daarnaast moet je een ID kaart meehebben. 

   

Ruitervignet Utrechtse Heuvelrug: per januari 2022 is het Ruitervignet UH ingevoerd.

Op de website kan je online een vignet kopen, zowel voor een jaar als een dagkaart. De vergunning komt in je mail binnen, deze kan je bij controle digitaal of afgedrukt laten zien in combinatie met je ID kaart.

 

Goois Natuurreservaat, een groot gebied vanaf Lage Vuursche langs Hilversum richting het Gooimeer. 

Naast een jaarkaart is een dagkaart kopen in de webshop mogelijk. 

Dit is de link naar de webwinkel van het GNR.

Let op, het GNR maakt onderscheid in ruiters en menners. Voor ieder geldt een aparte vergunning. En menners krijgen een sleutel voor de hekken mee, mogen ook niet op alle paden mennen alleen op aangewezen menpaden. Ruiters mogen op zowel ruiter- als menpaden rijden.

 

Gemeente Soest, beheerder van de paardenpaden rondom Soest.

Naast een jaarkaart is een dagkaart mogelijk, online te kopen op de site van WP Eemland

Noot: Als je een vignet van Ruitervignet UH hebt, mag je daarmee ook in Soest rijden. 

  

 

 

Overzichtskaart

Vignetgebieden 

Utrechtse Heuvelrug

 

 

 

De Provincie Utrecht heeft een handige kaart waarop te zien is waar welke vignetgebieden zijn.

Op de website van de vignetverstrekker is ook te zien welk gebied het vignet voor geldt, maar de kaart van de Provincie Utrecht geeft een totaal overzicht. 

 

Een uitreksel zie je hier links. 

 

Hier kan je de volledige kaart bekijken.




Wat is het Ruitervignet UH ?

 

Het Ruitervignet UH (Utrechtse Heuvelrug) is vanaf januari 2022 van kracht.

 

Het vignet wordt door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) uitgegeven. Het NPUH zorgt voor de terreineigenaren die meedoen aan het Ruitervignet UH dat het onderhoud wordt geregeld, inclusief boomveiligheid en meldingen over onveilige situaties. En de terreineigenaren kunnen op deze manier de paden blijven open stellen voor paarden. Want paden die niet onderhouden worden, worden op een gegeven moment onveilig en vervolgens afgesloten.

Het vignet kan je online kopen op de website van RuitervignetUH.nl, je ontvangt hem per email dus je hebt het vignet gelijk na aankoop binnen.

 

Het NPUH regelt dus onderhoud op de paden die binnen het vignet vallen, dus is de aangewezen organisatie om een melding te maken van een gevaarlijke situatie of stuk waar onderhoud moet plaatsvinden. Op de website vind je hiervoor een Meldformulier.

Bij het meldformulier zit een kaartje waarop je de betreffende locatie kan aangeven, deze werkt het beste op een vaste PC/Desktop.

 

Een aantal deelnemende terreineigenaren zijn:   

Landgoed Eyckenstein, dit is een particulier landgoed wat tussen Maartensdijk en Lage Vuursche ligt. Er lopen aparte paardenpaden over het landgoed, die een mooie verbinding vormen. Menners kunnen ook gebruik maken van de paden, behalve het pad tussen knooppunt 76 en 47. Het Ruitervignet UH is hier geldig

Landgoed Pijnenburg, een particulier landgoed bij Lage Vuursche welke per 2023 meedoet aan het Ruitervignet UH. Daarvoor hadden ze een eigen penning. 

Het gebied van Landgoed Pijnenburg omvat grofweg de volgende knooppunten in de Vuursche: 53-54-41-42 ,54-55-56-39-38, 39-40. 

Staatsbosbeheer, terreineigenaar van een groot deel van de paardenpaden op de Utrechtse Heuvelrug. Het Ruitervignet UH is hier geldig.

 - Utrechts LandschapHet Ruitervignet UH is hier geldig. 

Natuurmonumenten. In het gebied de Kaapse Bossen bij Doorn zijn er paardenpaden (deels alleen voor ruiters). Het Ruitervignet UH is hier geldig.

Landgoed Maarsbergen organiseert eventing wedstrijden op haar eigen besloten terrein en heeft een aantal openbare paardenpaden. Het Ruitervignet UH is hier geldig.

Gemeente Rhenen heeft tussen Rhenen en Elst een aantal km (12) paardenpaden in het beheer. Het Ruitervignet UH is hier geldig.

Buitenplaats Huis te Maarn, gelegen tussen Maarn en Doorn, is een particulier landgoed. Het Ruitervignet UH is hier geldig.

- En er zijn nog meer terreinen in particulier bezit welke zijn open gesteld voor paarden: Landgoed de Laan te Leersum, Landgoed Den Berg te Leersum, De Wildeman te Leersum, vakantiepark Molecaten Ginkelduin te Leersum, Landgoed het Hek te Leersum, enzovoort. Een deel ervan doet mee aan het Ruitervignet UH. 

 

Op deze site van de Provincie Utrecht is een kaart te vinden. Zie een voorbeeld van de kaart hieronder. Een behoorlijk versnippert gebied zoals je ziet, maar het bijzondere is dat het paardenpadennetwerk redelijk goed aansluit op elkaar.  

 

 

 

En ook interessant, de website van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en MTB Utrechtse Heuvelrug en info over de opzet van het MTB vignet.

 

 

 

 

De paden worden gecontroleerd door de opzichter van het NPUH. Ook meldingen die binnen komen via RuitervignetUH.nl worden door hem nagelopen. 

 

Als een melding opgelost moet worden, zet de opzichter de melding door naar een aannemer. Deze maakt bijvoorbeeld het paardenpad weer egaal, of doet een stuk frezen of een watergat maken.

Het Ruitervignet UH omvat paden van diverse terreineigenaren. Op veel plekken is een zeegroen bordje te zien, wat aanduid dat je op een pad van het Ruitervignet UH rijdt:


Vallei Trail

 

Gelderse Vallei Trail te Leusen/Achterveld: link website

 

In juni 2011 is het ruiter- en menpad Gelderse Vallei Trail geopend. Een bijzonder pad omdat het bijna geheel over particuliere gronden gaat van agrariërs en landgoedeigenaren. Dankzij de medewerking van ongeveer 20 grondeigenaren en pachters is het pad mogelijk geworden.

 

Een vergunning is verplicht om hier te kunnen rijden en mennen. Als je een jaarvignet koopt, krijg je een oornetje toegestuurd. Het jaarvignet is 60 euro. 

Kom je een dag rijden, moet je een oornetje huren bij cafe/restaurant De Roskam in Achterveld. Je kan de trailer langs de weg goed kwijt en bij de bar haal je je vergunning op. Je betaald een borg van 25 euro, contant!, naast de 10 euro voor de dagvergunning.

 

De voorde door de Barneveldse Beek is een bijzonder en spectaculair element in de route. Een voorde is van oudsher een doorwaadbare plaats in een rivier of beek. Voor Vallei Trail is speciaal een voorde aangelegd met een verharde bodem. De voorde is ongeveer 25 meter breed. De diepte van het water is meestal tussen de 40 en 60 centimeter, maar kan variëren. Als het veel geregend heeft, kan het water hoog staan en snel stromen, let dus wel op.  

 

Er zijn een aantal startpunten aan de route, deze staan op de website.

Een ervan is Hoeve Groot Zandbrink te Leusden in de zuidelijke lus, deze heeft een zandpaddock en parkeerplaats op gras. Wel vtv bellen als je wilt parkeren want soms hebben ze evenementen en kan parkeren niet.

Een ander is rijvereninging de Singels, deze zit in de noordelijke lus. Het hek naar het terrein kan je zelf open doen, ruime parkeerplaats en pad loopt direct boven de rijbak. Ook hier geldt, controleer of er geen evenementen zijn. 

 

 

Voor een filmpje kijk hier.



Op de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug

Laatste update website 15-04-2024