Werkdagen 2019:

Samen onderhoud aan de paardenpaden plegen, zodat we kunnen blijven genieten van de bestaande paden.

 

Ook in 2019 worden er in samenwerking met Staatsbosbeheer werkdagen gepland. Voor de paden van Staatsbosbeheer is er geen penning nodig, ruiters en menners kunnen er gratis rijden. Ons doel is dat zo te houden, maar we willen wel de gebruikers bij het onderhoud betrekken om dit te bereiken.

 

Werkdagen organiseerden we al voordat de KNHS het 'Adopteer je Route' project lanceerde. Het idee is dus niet nieuw, maar wel functioneel. Je ziet dat als je in een gebied een aantal jaar 1 a 2 keer per jaar snoeit, de paden steeds beter worden en open blijven.

Prettiger rijden en mennen dus!

 

 

 

 

WP Eemland organiseert jaarlijks een onderhoudsdag, in 2019 valt deze op 5 oktober. Voor meer informatie, zie hier

 

Een Werkdag ziet er als volgt uit:

Verzamelen tegen 9 uur bij Staatsbosbeheer, tot 12 uur aan de gang en daarna lunchen. De lunch wordt door ons geregeld en is niet verplicht, maar wel gezellig.

Zelf handschoenen meenemen en goede schoenen aan, voor zaagjes en knippers wordt gezorgd (je kan ook zelf meenemen).

 

Het gaat om het uitvoeren van licht onderhoud, dus alles wat je zonder machines kan doen. Water gaten open maken met de schep, boompjes zagen, takken met de lange takkenzaag verwijderen etc.

 

In 2019 zijn er de volgende Werkdagen gepland en/of gehouden:

23 maart Elst - Amerongen

13 april Leersum

18 mei Austerlitz

15 juni Vuursche

28 september Leersum - Amerongen

12 oktober Austerlitz

19 oktober Vuursche

 

Daarnaast worden er bij vraag ook werkdagen op terrein van Utrechts Landschap bijvoorbeeld georganiseerd, we regelen dan met de betreffende boswachter dat we een dag aan de slag kunnen. Of we plannen tussendoor een dagdeel om een bepaald pad vrij te maken met een kleine groep mensen.

 

Slepen van de paden wordt ook geregeld. Ben je professioneel actief op de trekker en wil je een dagdeel slepen (hoeft niet op een werkdag zelf), laat het weten!

 

Wil je meehelpen op een werkdag bij jou in de buurt? Meldt je aan door te mailen naar m.van.unen@knhs.nl of vul het formulier bij Contact in.

 

Waarom organiseren we deze Werkdagen?

De werkdagen worden als enige jaren te Elst - Amerongen en in Boswachterij Austerlitz georganiseerd. Dit om de betrokkenheid van de gebruikers met het gebied en de paden waar ze zelf gebruik van maken te vergroten. En om Staatsbosbeheer te helpen bij het onderhoud.

Maar er is wel iets verandert. Waar in het verleden het onderhoud van paardenpaden door Staatsbosbeheer zelf werd verzorgd, ligt dat tegenwoordig anders. De vergoeding (Rijksbijdrage) die Staatsbosbeheer kreeg voor beheer en onderhoud van recreatievoorzieningen is met 70% gekort en enkel nog bedoeld voor wandel- en fietsrecreatie. Daar vallen de paardenpaden en MTB-tracks niet onder*.

Een artikel van de KNHS over dit onderwerp vind je hier.

 

Kortom, er is geen budget meer om paardenpaden te onderhouden. Dat heeft gevolgen voor het open houden van de paardenpaden, want ze moeten wel veilig genoeg zijn voor gebruikers. We zijn al enige tijd in overleg met Staatsbosbeheer, want Staatsbosbeheer wil wel ruiters en menners op terreinen waar nu paardenpaden liggen blijven verwelkomen. Het hoe en wat zullen we samen moeten invullen.

Door in overleg met Staatsbosbeheer werkdagen te organiseren waarbij de gebruikers zorg dragen voor klein onderhoud aan de paardenpaden komen we nu een heel eind. Maar we willen de actieve groep vrijwilligers vergroten. Dus meer vrijwilligers zijn zeker welkom!

 

 

* MTB tracks worden onderhouden door honderden vrijwilligers van MTB Utrechtse Heuvelrug.

 

Download
Poster werkdagen najaar 2019
Wil je een poster bij jou op stal ophangen? Of delen met je stalgenoten in de app of nieuwsbrief? Download dan hier een pdf. Alvast bedankt!
Er zijn twee versies van de poster, zie afbeeldingen hieronder, beiden kan je hier opslaan.
Lukt het niet, zoek contact en dan stuur ik er een per post naar je op.
Flyer werkdagen najaar 2019.Zuid.pdf
Adobe Acrobat document 616.4 KB
Download
Flyer werkdagen najaar 2019.Noord.pdf
Adobe Acrobat document 663.1 KB


Verslag van de Werkdag Vuursche, 15 juni 2019

 

Een week voor de werkdag bleven de aanmeldingen binnen komen, tot aan de avond ervoor. In totaal waren er ruim 30 ruiters en menners die zich opgegeven hadden om te komen snoeien!

Daarbij kwamen nog 6 MTB vrijwilligers. De recreatiedruk in de Vuursche is hoog, hoger als in andere gebieden van de Heuvelrug. Zodoende is een goede verstandhouding belangrijk tussen de verschillende groepen recreanten. De MTB-ers hadden tevens extra waarschuwingsbordjes mee om op de track te plaatsen, voor kruisingen met het paardenpad.

 

En dan de ochtend van de werkdag: storm regen en een niet zo'n mooie buienradar... Verdorie. Maar toch is iedereen gekomen, dat is een goed begin! En toen werd het nog droog ook.

 

De groep is opgesplitst in drie groepen, met ieder een coördinator: Noordoost, Stulp en Golfbaan. In iedere groep gingen twee MTB-ers mee, herkenbaar aan de oranje shirtjes.

 

De Stulp groep heeft zich met een kleine 20 man gestort op het dichte pad bovenlangs de Stulp, knooppunt 25 - 27. Vanaf knooppunt 25 zijn ze bijna bij 27 gekomen, toen waren ze ook echt op. Maar hulde, want dit pad was zwaar begroeid. Of zoals de boswachter zei: er zit veel hout in. Dus hard werk!!

Er zit nog veel werk rondom knooppunt 27 (richting 31 en 28 en stukje richting 25). Dit zal nog opgepakt moeten worden.

 

De Golfbaan groep heeft de grootste klus gehad aan het pad tussen knooppunt 43 en 44. Er zaten 19 watergaten in dit normaal natte pad, die allemaal dicht zaten. Deze zijn open gemaakt met de hand, zodat degene op de trekker ze nu ook herkend als watergat en open kan houden. Ook is er veel gesnoeid, inclusief het stukje vanaf knooppunt 43 naar de weg en het fietspad (kp 41).. Een boom is weggesleept zodat menners er weer door kunnen.

De laan tussen kp 50 naar de slagboom is open gemaakt, bij kp 50 richting kp 51 is een stuk open gesnoeid inclusief watergaten.

Paaltje 46 en 50 zijn terug gezet.

Ook hier zit nog werk voor een volgende keer, namelijk het pad tussen knooppunt 51 en 50 en 43 en 41.

 

De Noordoost groep is naar het Bosbad gegaan. Vanaf daar heeft men richting 36 gesnoeid. Een overhangende boom die het pad versperde is met vereende krachten weg gehaald. Hulde!

Net ten zuiden van van knooppunt 36 en ten noorden tot aan het veld is gesnoeid. Ook deze ploeg had zware stukken snoeiwerk.

Ten zuiden van knooppunt 37 en 58 zijn nog behoorlijke stukken open te maken en tussen 37-36 moet nagelopen worden.

 

Na de werkdag hebben Coen en ik nog even knooppunten 38, 64 en 55 in ere hersteld.

 

Er is een berg werk verzet en een begin gemaakt om de paden terug in goede staat te brengen. We hopen na een aantal dagdelen snoeien alles weer open te hebben. 

Door het open snoeien drogen de paden beter op en kan je normaal rijden en mennen zonder hinder. En door het opnieuw open maken van reeds aanwezige watergaten blijft bij nat weer het pad beter begaanbaar en blijft het pad in betere staat op de lange duur.

Ook kan er sneller en beter gesleept worden nu de trekker er weer door kan komen. 

 

12 oktober is de volgende Werkdag in de Vuursche, maar wellicht dat we nog eerder een deel van het werk oppakken. De vrijwilligers waren enthousiast over het resultaat, vele handen maken licht werk dus samen komen we er wel doorheen!

 

Dank allen voor jullie gezelligheid en inzet, dit was een dag genieten.

MarjoleinVerslag van de Werkdag Elst, 23 maart 2019

 

Vanaf 8.30 konden we verzamelen in de kantine van rijvereniging de Plantage, waar vrijwilligers de koffie klaar hadden. Met een mooie groep van 17 personen zijn we vanaf de Plantage de paardenpaden op gelopen en aan de slag gegaan.

 

Vanwege de grootte van de groep konden we in tweeën splitsen. Vanaf knooppunt 114 is een groep richting de Kalvertong gegaan, richting knooppunt  117. Dit stuk is 1.6 kilometer lang en stonden behoorlijk wat boompjes om te snoeien. De Kalvertong hebben we nog meegepakt, zodat je weer wat beter de heuvel op en af kan. Onderweg zijn ook dode takken en bomen verwijderd en boompjes die over het pad hingen.

 

De andere groep is verder gegaan naar knooppunt 115 en heeft langs de laan richting 116 gesnoeid. Daar kunnen we weer een aantal jaar vooruit!

Op de terugweg voor de lunch op de Plantage hebben we maar gelijk het gedeelte van 114 naar 113 meegepakt met de hele groep.


Watergaten open gemaakt zodat het water er weer in kan, boompjes gesnoeid en dood hout verwijderd. Het klinkt simpel, maar het is een goede work-out! En gezellig om samen met anderen te doen.


Iedereen bedankt voor het komen, er was een mooie groep vrijwilligers bijeen zo.

Voor degene die nu niet konden, 13 april gaan we in Leersum aan de gang.

 Op de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug