Werkdagen:

Samen onderhoud aan de paardenpaden plegen, zodat we kunnen blijven genieten van de bestaande paden.

 

De afgelopen jaren zijn er in samenwerking met Staatsbosbeheer werkdagen gehouden. Werkdagen organiseerden we al voordat de KNHS het 'Adopteer je Route' project lanceerde. Het idee is dus niet nieuw, maar wel functioneel. Je ziet dat als je in een gebied een aantal jaar 1 a 2 keer per jaar snoeit, de paden steeds beter worden en open blijven. 

Prettiger rijden en mennen dus! 

 

Wil je een dagdeel meehelpen? Geef je op door het contactformulier op deze website in te vullen.

In 2022 worden mogelijk nieuwe werkdagen gepland.  

 

 

WP Eemland organiseert jaarlijks een onderhoudsdag. Voor meer informatie, zie hier

 

Een Werkdag ziet er als volgt uit:

Verzamelen tegen 9 uur bij Staatsbosbeheer, tot 12 uur aan de gang en daarna lunchen. De lunch wordt door ons geregeld en is niet verplicht, maar wel gezellig. Zelf handschoenen meenemen en goede schoenen aan, voor zaagjes en knippers wordt gezorgd (je kan ook zelf meenemen).

Het gaat om het uitvoeren van licht onderhoud, dus alles wat je zonder machines kan doen. Water gaten open maken met de schep, boompjes zagen, takken met de lange takkenzaag verwijderen etc.

Normaal worden er aparte werkdagen per regio gehouden: Vuursche, Austerlitz, Leerum/Zuylenstein, Elst/Amerongen.

 

 

Daarnaast worden er bij vraag ook werkdagen op terrein van Utrechts Landschap bijvoorbeeld georganiseerd, we regelen dan met de betreffende boswachter dat we een dag aan de slag kunnen. Of we plannen tussendoor een dagdeel om een bepaald pad vrij te maken met een kleine groep mensen.

 

 

Slepen van de paden wordt ook geregeld. Ben je professioneel actief op de trekker en wil je een dagdeel slepen (hoeft niet op een werkdag zelf), laat het weten!

 

Wil je meehelpen op een werkdag bij jou in de buurt? Meldt je aan, gebruik het formulier bij Contact

 

Waarom organiseren we deze Werkdagen?

De werkdagen worden als enige jaren te Elst - Amerongen en in Boswachterij Austerlitz georganiseerd. Dit om de betrokkenheid van de gebruikers met het gebied en de paden waar ze zelf gebruik van maken te vergroten. En om Staatsbosbeheer te helpen bij het onderhoud.

Maar er is wel iets verandert. Waar in het verleden het onderhoud van paardenpaden door Staatsbosbeheer zelf werd verzorgd, ligt dat tegenwoordig anders. De vergoeding (Rijksbijdrage) die Staatsbosbeheer kreeg voor beheer en onderhoud van recreatievoorzieningen is met 70% gekort en enkel nog bedoeld voor wandel- en fietsrecreatie. Daar vallen de paardenpaden en MTB-tracks niet onder*.

Een artikel met meer informatie over dit onderwerp vind je hier.

 

Kortom, er is geen budget meer om paardenpaden te onderhouden. Dat heeft gevolgen voor het open houden van de paardenpaden, want ze moeten wel veilig genoeg zijn voor gebruikers. We zijn al enige tijd in overleg met Staatsbosbeheer, want Staatsbosbeheer wil wel ruiters en menners op terreinen waar nu paardenpaden liggen blijven verwelkomen. Het hoe en wat zullen we samen moeten invullen.

Door in overleg met Staatsbosbeheer werkdagen te organiseren waarbij de gebruikers zorg dragen voor klein onderhoud aan de paardenpaden komen we nu een heel eind. Maar we willen de actieve groep vrijwilligers vergroten. Dus meer vrijwilligers zijn zeker welkom!

 

 

* MTB tracks worden onderhouden door honderden vrijwilligers van MTB Utrechtse Heuvelrug.

 

 


Paden update te Leersum 3 september 2020


Er is een mooi nieuw pad gemaakt door Staatsbosbeheer, wat de knooppunten 88 en 74 heeft gekregen! De paardenpaden over de Utrechtse Baan en onderlangs het Leersumse Veld (kp 84-89-88) blijven.

Samen met Staatsbosbeheer hebben vrijwilligers op 6 augustus het nieuwe pad vrijgemaakt. Staatsbosbeheer heeft markering neergezet en de puntjes op de i gezet en zo is er nog mooi een lus te rijden. 


1 augustus 2020

Dank Rachel voor het snoeien vanmorgen aan het Utrechtse Spoor te Leersum, samen met je stalgenoten! Super initiatief!
Het spoor was behoorlijk dicht aan het groeien. Wij hebben contact gezocht met de landgoed eigenaar, toestemming gekregen en aan de snoei gegaan. Coen was erbij, dan was de landgoed eigenaar ook gerust erop. Het resultaat mag er wezen! Helemaal rechts de oude situatie, 2de foto van rechts de nieuwe situatie.


14 juli 2020

Vandaag een omleidingsroute neergezet bovenlangs Zuylenstein. Op Ruiterenenmennen.nl is de route ook ingetekend, tussen de V-knooppunten. De route 75-V-V-96-97 is de 'veilige' route. En best een mooie route ook! 😊
Overige paden blijven toegankelijk, echter wordt er boswerk gepleegd (waarschijnlijk week 35 klaar) met grote machines dus kan een pad dicht zijn en is betreden op eigen risico.


28 juni 2020

Wat is er nu mooier dan genieten van je zelf gesnoeide pad 😊 Vanmorgen met een groep (na overleg met Staatsbosbeheer) een pad open gesnoeid en markering gezet, in de middag genoten van Boswachterij Austerlitz, Noordhout en Den Treek.
Vele handen maken licht werk, dus zie je zelf een pad dicht groeien zoek een paar man bij elkaar en kom bij me op de lijn om even de terreinbeheerder te contacten.


27 juni 2020

Nadat Staatsbosbeheer het pad met de bosmaaier open heeft gemaakt, hebben we vandaag verder gesnoeid en markering gezet. En hop zo is er een ruiterspoor bij de overweg kp 66 in de Vuursche, zodat je de metalen rijplaten kan vermijden te paard.
Bedankt Wil voor het helpen! En Staatsbosbeheer voor de medewerking!


18 juni 2020

Vandaag wat missende markering geplaatst op terrein van Staatsbosbeheer. De gehele nieuwe markering plaatsen te Leersum-Amerongen volgt dit jaar,misschien zoeken we nog handjes 😉 De route tussen kp 58 en 70 is ten westen van de tunnel wat verlegd.


6 juni 2020

Vandaag klusjes gedaan in de Vuursche. Stal Evers is met 10 man sterk vanaf stal aan de snoei gegaan 💪 Bedankt voor het regelen Marjanne. En met twee man hebben we losse klussen gedaan. Zo houden we het rijden prettig voor iedereen!


21 april 2020

In het Zuylensteinse bos tussen Leersum en Amerongen, kp 90 - 95, is het pad omgelegd. De steile heuvel werd door de droogte en erosie te gevaarlijk. Al langer stond een omleiding op de planning, deze is nu op korte termijn gemaakt door vrijwilligers.
Het pad is aangepast op de routeplanner Ruiterenenmennen.nl.


31 maart 2020

 

 

Kleine maar nuttige klusjes gedaan in de Vuursche met Staatsbosbeheer. Een nieuw pad bij de Kuil, gemaakt door Gert van Stal Brandenburg 👍👍 , tussen kp 25 en 24 gemarkeerd. En een nieuwe route bij de overweg (kp 66-69) gemarkeerd zodat je wat minder lang langs de metalen platen hoeft te rijden.


Aan verbetering van de route 66-69 wordt nog verder gewerkt, uitvoering kan na het broedseizoen. De digitale routeplanner van Ruiterenenmennen.nl is weer bijgewerkt.Werkdag Vuursche 19 oktober 2019

 

Droog kunnen klussen op de zaterdagochtend in de Vuursche. Stoere ploeg hard werkende vrijwilligers, zowel ruiters als mtb-ers. Bij elkaar ruim 20 personen, dus een mooie opkomst. We zijn in 4 teams opgesplitst en ieder heeft zijn project af gekregen, top!

 

Een ploeg ruiters heeft flink gesnoeid vanaf de oversteek N415 - knooppunt 37 - knooppunt 36. Vooral ten zuiden van kp 37 zat het goed dicht. Door het pad open te maken komt er gelijk ook meer licht op de grond, waardoor het pad beter opdroogt.

De andere ploeg ruiters had een mooie klus tussen knooppunt 41 en 43. Het hele pad moest opgeschoond worden van jonge aanwas en op twee punten mocht er flink gesnoeid worden. Op deze punten zag je ook dat het pad zo smal was geworden als het ruiterspoortje in het midden, terwijl er eerst een auto doorheen paste. Nu dus weer ;)

 

Twee MTB ploegen van de vrijwilligers MTB Utrechtse Heuvelrug hebben ieder een klus opgepakt. Een groep heeft een houtwal gebouwd bij de kruising Golfbaan, zodat de paarden hopelijk minder last hebben van de hoger gelegen track.

De tweede ploeg heeft de track verlegd bij de heide van de Stulp, knooppunt 25-27, zodat deze nu apart loopt van het paardenpad. Eerder liepen het paardenpad en de MTB track zo'n 20 meter over hetzelfde zandpad.

 

De boswachter van Staatsbosbeheer was mee en heeft weer nieuwtjes gehoord van beide partijen. Al met al een gezellige en nuttige dag, allen bedankt!

 Verslag van Werkdag Austerlitz 12 oktober 2019

 

Yeah: grijs, mistig en de hele dag motregen - een mooi recept voor een gezellige werkdag. Met zo'n 30 personen aan de slag gegaan in twee ploegen.

 

De noordelijke ploeg heeft goed gesnoeid van knooppunt 2 naar 1, hier kunnen we weer even vooruit!

De zuidelijke ploeg heeft een stuk open gemaakt tussen kp 13 en 14 en de oversteek van kp 20 naar 19 over de N-weg.

 

Ook een nieuw pad inclusief markering geplaatst bij kp 19, zo hoef je minder lang langs het fietspad Traay te rijden te paard maar kom je vanaf kp 19 direct uit op de Traay richting en van Den Treek. 

In samenwerking met Staatsbosbeheer is het pad verlegd, we hebben er weer een mooi droog pad bij zo en het oude pad is komen te vervallen.

 

Roderick is met het kraantje weer op pad geweest, veel watergaten gemaakt! Helaas kon hij niet overal bij komen vanwege de nattigheid, dan zou de schade aan het pad aanzienlijk worden.

Het kraantje is gefinancierd door Staatsbosbeheer, Manege Zeisterbos en Stal Schaerwijde.

 

Ook de MTB-ers waren aanwezig op deze klusdag, zij hebben de kruisingen nagelopen op de track op zicht. Mooie samenwerking zo.

 Verslag van Werkdag Leersum - Amerongen 28 september 2019

 

Op zaterdagochtend zijn we met een ploeg enthousiaste mensen vanaf de Utrechtse Baan te Leersum, knooppunt 75, begonnen met snoeien. Even het eerste stuk richting kp 76 nagelopen, dat pad hebben we deze zomer helemaal open gewerkt. Lag er nog prima bij, maar even de jonge aanwas die nu de kans had gegrepen weg gehaald.

Toen op pad richting Amerongen, knooppunt 90. De oversteek bij kp 75 Scherpenzeelseweg als eerste goed open gemaakt, zodat je het verkeer weer ziet aankomen. Stiekum zat er best wat werk in het eerste stuk, maar halverwege de ochtend waren we dan toch bovenaan de heuvel aangekomen die tussen kp 90 en 95 ligt. Pfff tijd voor een pauze!

 

Met vernieuwde energie doorgewerkt richting kp 95 en de kruising bereikt. Wat heeft deze groep gebuffeld! Veel stukken open gemaakt, watergaten open gegraven zodat het water er weer in gaat en de erosie vermindert. 

Gelukkig werden we opgehaald door de boswachter, op de aanhanger terug naar ons beginpunt.

 

Koek en zopie gedaan en met een klein clubje in de middag nog knooppunt 74-88 gesnoeid en het eerste deel van kp 88 naar 86. Vooral dit laatste deel was hard nodig, wat is alles gegroeid zeg!

 

Hele gezellige dag gehad, hard gewerkt weer en met resultaat!Verslag van de Werkdag Vuursche, 15 juni 2019

 

Een week voor de werkdag bleven de aanmeldingen binnen komen, tot aan de avond ervoor. In totaal waren er ruim 30 ruiters en menners die zich opgegeven hadden om te komen snoeien!

Daarbij kwamen nog 6 MTB vrijwilligers. De recreatiedruk in de Vuursche is hoog, hoger als in andere gebieden van de Heuvelrug. Zodoende is een goede verstandhouding belangrijk tussen de verschillende groepen recreanten. De MTB-ers hadden tevens extra waarschuwingsbordjes mee om op de track te plaatsen, voor kruisingen met het paardenpad.

 

En dan de ochtend van de werkdag: storm regen en een niet zo'n mooie buienradar... Verdorie. Maar toch is iedereen gekomen, dat is een goed begin! En toen werd het nog droog ook.

 

De groep is opgesplitst in drie groepen, met ieder een coördinator: Noordoost, Stulp en Golfbaan. In iedere groep gingen twee MTB-ers mee, herkenbaar aan de oranje shirtjes.

 

De Stulp groep heeft zich met een kleine 20 man gestort op het dichte pad bovenlangs de Stulp, knooppunt 25 - 27. Vanaf knooppunt 25 zijn ze bijna bij 27 gekomen, toen waren ze ook echt op. Maar hulde, want dit pad was zwaar begroeid. Of zoals de boswachter zei: er zit veel hout in. Dus hard werk!!

Er zit nog veel werk rondom knooppunt 27 (richting 31 en 28 en stukje richting 25). Dit zal nog opgepakt moeten worden.

 

De Golfbaan groep heeft de grootste klus gehad aan het pad tussen knooppunt 43 en 44. Er zaten 19 watergaten in dit normaal natte pad, die allemaal dicht zaten. Deze zijn open gemaakt met de hand, zodat degene op de trekker ze nu ook herkend als watergat en open kan houden. Ook is er veel gesnoeid, inclusief het stukje vanaf knooppunt 43 naar de weg en het fietspad (kp 41).. Een boom is weggesleept zodat menners er weer door kunnen.

De laan tussen kp 50 naar de slagboom is open gemaakt, bij kp 50 richting kp 51 is een stuk open gesnoeid inclusief watergaten.

Paaltje 46 en 50 zijn terug gezet.

Ook hier zit nog werk voor een volgende keer, namelijk het pad tussen knooppunt 51 en 50 en 43 en 41.

 

De Noordoost groep is naar het Bosbad gegaan. Vanaf daar heeft men richting 36 gesnoeid. Een overhangende boom die het pad versperde is met vereende krachten weg gehaald. Hulde!

Net ten zuiden van van knooppunt 36 en ten noorden tot aan het veld is gesnoeid. Ook deze ploeg had zware stukken snoeiwerk.

Ten zuiden van knooppunt 37 en 58 zijn nog behoorlijke stukken open te maken en tussen 37-36 moet nagelopen worden.

 

Na de werkdag hebben Coen en ik nog even knooppunten 38, 64 en 55 in ere hersteld.

 

Er is een berg werk verzet en een begin gemaakt om de paden terug in goede staat te brengen. We hopen na een aantal dagdelen snoeien alles weer open te hebben. 

Door het open snoeien drogen de paden beter op en kan je normaal rijden en mennen zonder hinder. En door het opnieuw open maken van reeds aanwezige watergaten blijft bij nat weer het pad beter begaanbaar en blijft het pad in betere staat op de lange duur.

Ook kan er sneller en beter gesleept worden nu de trekker er weer door kan komen. 

 

12 oktober is de volgende Werkdag in de Vuursche, maar wellicht dat we nog eerder een deel van het werk oppakken. De vrijwilligers waren enthousiast over het resultaat, vele handen maken licht werk dus samen komen we er wel doorheen!

 

Dank allen voor jullie gezelligheid en inzet, dit was een dag genieten.

MarjoleinVerslag van de Werkdag Elst, 23 maart 2019

 

Vanaf 8.30 konden we verzamelen in de kantine van rijvereniging de Plantage, waar vrijwilligers de koffie klaar hadden. Met een mooie groep van 17 personen zijn we vanaf de Plantage de paardenpaden op gelopen en aan de slag gegaan.

 

Vanwege de grootte van de groep konden we in tweeën splitsen. Vanaf knooppunt 114 is een groep richting de Kalvertong gegaan, richting knooppunt  117. Dit stuk is 1.6 kilometer lang en stonden behoorlijk wat boompjes om te snoeien. De Kalvertong hebben we nog meegepakt, zodat je weer wat beter de heuvel op en af kan. Onderweg zijn ook dode takken en bomen verwijderd en boompjes die over het pad hingen.

 

De andere groep is verder gegaan naar knooppunt 115 en heeft langs de laan richting 116 gesnoeid. Daar kunnen we weer een aantal jaar vooruit!

Op de terugweg voor de lunch op de Plantage hebben we maar gelijk het gedeelte van 114 naar 113 meegepakt met de hele groep.


Watergaten open gemaakt zodat het water er weer in kan, boompjes gesnoeid en dood hout verwijderd. Het klinkt simpel, maar het is een goede work-out! En gezellig om samen met anderen te doen.


Iedereen bedankt voor het komen, er was een mooie groep vrijwilligers bijeen zo.

Voor degene die nu niet konden, 13 april gaan we in Leersum aan de gang.

 
Opruimdag Elst 2015 (ja er wordt al jaren door vrijwilligers gesnoeid!)Op de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug

Laatste update website 19-7-2024