Werkdagen 2019:

samen onderhoud aan de paardenpaden plegen zodat we kunnen blijven genieten van de bestaande paden.

 

Ook in 2019 worden er in samenwerking met Staatsbosbeheer werkdagen gepland. Voor de paden van Staatsbosbeheer is er geen penning nodig, ruiters en menners kunnen er gratis rijden. Ons doel is dat zo te houden, maar we willen wel de gebruikers bij het onderhoud betrekken om dit te bereiken.

 

Werkdagen organiseerden we al voordat de KNHS het 'Adopteer je Route' project lanceerde. Het idee is dus niet nieuw, maar wel functioneel. Je ziet dat als je in een gebied een aantal jaar 1 a 2 keer per jaar snoeit, de paden steeds beter worden en open blijven.

Prettiger rijden en mennen dus!

 

 

Er worden werkdagen op terrein van Staatsbosbeheer in drie regio's gepland:

Noord = De Vuursche en Baarnse Bos

Midden = Austerlitz

Zuid = Leersum en Elst - Amerongen.

 

Daarnaast worden er bij vraag ook werkdagen op terrein van Utrechts Landschap bijvoorbeeld georganiseerd, we regelen dan met de betreffende boswachter dat we een dag aan de slag kunnen.

 

WP Eemland organiseert jaarlijks een onderhoudsdag, in 2019 valt deze op 5 oktober. Voor meer informatie, zie hier

 

Een Werkdag ziet er als volgt uit:

Verzamelen tegen 9 uur bij Staatsbosbeheer, tot 12 uur aan de gang en daarna lunchen. De lunch wordt door ons geregeld en is niet verplicht, maar wel gezellig.

Zelf handschoenen meenemen en goede schoenen aan, voor zaagjes en knippers wordt gezorgd (je kan ook zelf meenemen).

 

Het gaat om het uitvoeren van licht onderhoud, dus alles wat je zonder machines kan doen. Water gaten open maken met de schep, boompjes zagen, takken met de lange takkenzaag verwijderen etc.

 

 

 

Slepen van de paden wordt ook geregeld. Ben je professioneel actief op de trekker en wil je een dagdeel slepen (hoeft niet op een werkdag zelf), laat het weten!

 

Wil je meehelpen op een werkdag bij jou in de buurt? Meldt je aan door te mailen naar m.van.unen@knhs.nl of vul het formulier bij Contact in.

 

Waarom organiseren we deze Werkdagen?

De werkdagen worden als enige jaren te Elst - Amerongen en in Boswachterij Austerlitz georganiseerd. Dit om de betrokkenheid van de gebruikers met het gebied en de paden waar ze zelf gebruik van maken te vergroten. En om Staatsbosbeheer te helpen bij het onderhoud.

Maar er is wel iets verandert. Waar in het verleden het onderhoud van paardenpaden door Staatsbosbeheer zelf werd verzorgd, ligt dat tegenwoordig anders. De vergoeding (Rijksbijdrage) die Staatsbosbeheer kreeg voor beheer en onderhoud van recreatievoorzieningen is met 70% gekort en enkel nog bedoeld voor wandel- en fietsrecreatie. Daar vallen de paardenpaden en MTB-tracks niet onder*.

Een artikel van de KNHS over dit onderwerp vind je hier.

 

Kortom, er is geen budget meer om paardenpaden te onderhouden. Dat heeft gevolgen voor het open houden van de paardenpaden, want ze moeten wel veilig genoeg zijn voor gebruikers. We zijn al enige tijd in overleg met Staatsbosbeheer, want Staatsbosbeheer wil wel ruiters en menners op terreinen waar nu paardenpaden liggen blijven verwelkomen. Het hoe en wat zullen we samen moeten invullen.

Door in overleg met Staatsbosbeheer werkdagen te organiseren waarbij de gebruikers zorg dragen voor klein onderhoud aan de paardenpaden komen we nu een heel eind. Maar we willen de actieve groep vrijwilligers vergroten. Dus meer vrijwilligers zijn zeker welkom!

 

 

* MTB tracks worden onderhouden door honderden vrijwilligers van MTB Utrechtse Heuvelrug.

 


Verslag van de Werkdag Elst, 23 maart 2019

 

Vanaf 8.30 konden we verzamelen in de kantine van rijvereniging de Plantage, waar vrijwilligers de koffie klaar hadden. Met een mooie groep van 17 personen zijn we vanaf de Plantage de paardenpaden op gelopen en aan de slag gegaan.

 

Vanwege de grootte van de groep konden we in tweeën splitsen. Vanaf knooppunt 114 is een groep richting de Kalvertong gegaan, richting knooppunt  117. Dit stuk is 1.6 kilometer lang en stonden behoorlijk wat boompjes om te snoeien. De Kalvertong hebben we nog meegepakt, zodat je weer wat beter de heuvel op en af kan. Onderweg zijn ook dode takken en bomen verwijderd en boompjes die over het pad hingen.

 

De andere groep is verder gegaan naar knooppunt 115 en heeft langs de laan richting 116 gesnoeid. Daar kunnen we weer een aantal jaar vooruit!

Op de terugweg voor de lunch op de Plantage hebben we maar gelijk het gedeelte van 114 naar 113 meegepakt met de hele groep.


Watergaten open gemaakt zodat het water er weer in kan, boompjes gesnoeid en dood hout verwijderd. Het klinkt simpel, maar het is een goede work-out! En gezellig om samen met anderen te doen.


Iedereen bedankt voor het komen, er was een mooie groep vrijwilligers bijeen zo.

Voor degene die nu niet konden, 13 april gaan we in Leersum aan de gang.

 Op de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug