Routes: doe ideeën op voor een leuk rondje en stuur je eigen route in!

Gaandeweg zullen hier meer routes op komen. Heb je zelf een tip of een leuke route, mail hem door via het Contactformulier


Utrecht + Noord-Holland, Vignet Utrechtse Heuvelrug + Goois Natuurreservaat.

 

Nieuwe ruiterpaden nabij Hilversum! Rondje Huydecopers, Hoorneboegseheide en Utrechtse Heuvelrug (16km).

 

Let op, route kan uitdagende obstakels hebben voor jou en je paard. 
Al een paar jaar geleden zijn ze begonnen met het renoveren van de A27 waarbij ze de snelwegafrit Hilversum/Loosdrecht hebben gewijzigd. Hierdoor is de afrit-lus verdwenen, waardoor er braakliggend terrein is ontstaan. Door een zeer mooi plan van het Goois Natuurreservaat (Plan Huydecopers, kunnen ze 35 hectare natuur herstellen. Voor meer informatie zie https://gnr.nl/aftrap-van-plan-huydecopersweg/
Hier worden waterbassins gecreëerd, bos en heide. Daarnaast loopt er een wandel/fietspad doorheen, en een ruiterpad die twee ruiterroutes met elkaar verbindt.
Dus ik heb mijn paard opgezadeld en twee weken na opening hebben wij de nieuwe paden maar eens uitgeprobeerd. Het gebied is open tot september 2024 (werkzaamheden gaan daarna weer verder), op de ruiterroute websites is deze nog niet bekend, dus ik heb een voorbeeldroute met een gpx file en screenshot gemaakt van de route. 
Gestart vanaf de groene pijl in het Utrechtse Heuvelrug, rondje tegen de klok in gereden. De lange rechte paden zijn uitermate geschikt voor galop. Vanaf het Cronebos rijdt je al het GNR in, waarbij het einde van het pad tegen de A27 aan loopt. Deze ligt wat hoger en is afgeschermd, dus hier merk je niet zoveel van. Langs de snelweg loopt een brede weg met bijna geen autoverkeer. Ook is er een brede berm aanwezig. De tunnel onder de A27 door is ook zeer rustig en breder dan twee autobanen. Ik ben alleen een fietser tegengekomen. Ik heb een foto gemaakt van de tunnel, aan weerskanten liggen flinke brokken oud hout en wortels, maar er is ruimte zat.
Onder de tunnel naar links kom je op een onverharde weg en een fietspad, die evenmin rustig zijn. Halverwege langs het fietspad is een nieuw ruiterpad aangelegd (zie het groene bordje van GNR).
Vervolgens kom je bij een heel smal en donker tunneltje waarbij wordt geadviseerd om af te stappen. Hier mogen verder alleen fietsers doorheen. Deze tunnel gaat onder de nieuwe afrit door, galmt niet en werd door ons allebei eigenlijk als heel gemakkelijk ervaren! Ik had verwacht door het smalle karakter van de tunnel dat het ingewikkelder zou zijn, maar dat was niet geval. Er staan nog geen paaltjes om op en af te stappen!
Meteen daarna vervolgt het ruiterpad zich door het nieuwe gebied. Het is nu nog bijna alsof je aan het strand/buitenland rijdt. Open zandvlakte met water, het heeft nog iets heel rauws. Ik denk dat binnen enkele jaren dit echt een prachtig gebied gaat worden met veel flora en fauna, dus mooi om ook de opstart ervan te zien. 
Daarna kom je bij hekjes en een laag tunneltje die onder het treinspoor door gaat. Deze loopt stijl af, waardoor je halverwege nog tegen de tunnel/spoorbaan aankijkt. Mijn paard vond deze tunnel nog erg ingewikkeld. Ze had het idee dat ze moest bukken en wilde daardoor niet graag verder lopen. Daarnaast door alle regenval van de afgelopen tijd stond er in deze tunnel helaas nog een laagje water. Met de trein die eroverheen kan rijden en het galmende water in een lage tunnel vond ik deze een uitdaging.
Voor mijn paard zijn tunnels relatief nieuw, en het was te doen, maar als de tunnel droog is zal het al gemakkelijker worden. Oversteek bij de Utrechtseweg (tweemaal hekjes, deze zijn wel met opstap hulpjes). Deze weg kan als druk worden ervaren, maar buiten de spits om is het goed te doen. Over de Hoorneboeg weer wat mooie uitzichten weten vast te leggen. Wanneer je hier stapt heb je vaak ook geen last van alle honden. 
Via de natuurbrug en het ecoduct weer terug richting de Utrechtse Heuvelrug. Voor degene die mijn vorige stukje ook hebben gelezen; ik had nog beloofd om een foto van het ecoduct toe te voegen, dus bij deze! Zie aan de rechterzijde de muur en aan de linkerzijde het lage hekje. Goed te rijden, wat aan de smalle kant.
Via het Dassenbos in het GNR teruggereden. De paden in het GNR hebben her en der lage boomstammetjes liggen die heel leuk zijn om te springen, maar ook gemakkelijk omheen te rijden is. 
Een voorbeeld van het rondje, aansluitend is dit rondje meerdere kanten op te rijden en er zijn verscheidene parkeerplaatsen rondom. Kijk voor parkeertips vooral op de website PaardrijdeninUtrecht.nl. 
Ik vind het ontzettend mooi dat het Goois Natuurreservaat het initiatief neemt om nieuwe natuur en waterbassins te creëeren. Dat ze hier ook nog recreatie aan toe voegen is erg mooi. 
Ik hoop jullie weer wat inspiratie mee te kunnen geven, en alvast veel rijplezier! 
Amber en Mokka 
Noot: Foto’s zijn op volgorde van de omschreven route


Utrecht - Noord-Holland, Vignet Utrechtse Heuvelrug + Goois Natuurreservaat.

Rondje Lage Vuursche en Hoorneboegseheide 17km.

Vandaag ben ik begonnen vanaf het restaurant bij Buiten in de Kuil. Dit zou ik overigens in het weekend afraden vanwege de grote drukte, maar doordeweeks is dat prima te doen (kp 24).
Via kp 26 - 42 - 43 etc doorgereden via mijn favoriete mini hei. Het is er altijd rustig en je steekt er even kort doorheen. Het pad vervolgt door een slingerend bospaadje. Deze is ook nu na alle regenval nog steeds wat nat, maar begint goed te drogen en is prima te rijden. Vanaf daar schuin overgestoken om het Goois Natuurreservaat in te rijden. Het bos is daar net wat “ruiger”. De paden hebben iets meer hoogteverschil, en er kruizen weinig andere paden. Je gaat hier hekje nummer 1 door, ook omdat er Schotse Hooglanders vrij rondlopen in dit gebied, die we vandaag ook gezellig tegenkwamen! Voor deze hekjes moet je afstappen, maar aan beide zijdes zijn er houten opstappaaltjes. Een voordeel van de loslopende Hooglanders is dat veel hondeneigenaren de honden aanlijnen, en je heel mooi ongestoord over de langgerekte paden kunt galopperen.

Toen ben ik voor het eerst het ecoduct over de A27 overgestoken. Ik heb deze vooraf wel zelf eens gewandeld om te kijken hoe het pad eruit ziet, maar deze is aan 1 zijde een hoge betonnen muur, en aan de andere kant een jonge bossage. Je rijdt tussen een muur en een open hekje in, maar er is voldoende ruimte. Om het ecoduct op te komen moet je wel nog een hekje (nr. 2) door. Ik had hier graag ook een foto van gemaakt, maar hier moest ik mijn paard nog wel even begeleiden. Je hoort de auto’s op de snelweg nog wel, maar je paard ziet het niet. Die van mij was dus overtuigd dat het geluid uit de betonnen muur kwam. In draf aangezet zodat ze wat meer voorwaarts focuste, en toen was het helemaal in orde! Dus een foto maak ik misschien tijdens een volgende rit. Daarna kom je op de natuurbrug Hoorneboeg uit. Die is heel fijn met een mooi zandpad en nu een strook voorjaarsgras, dus we zijn even gestopt om daar te pauzeren. Vanaf daar rijdt je zo de Hoorneboeg op. Nouja, bijna, eerst nog een groot hek door (nr. 3) en een honderd meter later een laag hekje (nr. 4). Ik heb vandaag een klein rondje gemaakt op de heide omdat ik niet teveel kilometers wilde maken, maar je kunt een prachtige lus om de heide heen maken. De Hoorneboeg is wel een soort achtertuin van Hilversum en honden mogen er loslopen, dus het advies om hier niet in het weekend te rijden wanneer je paard honden niet goed tolereert. Maar zoals ook op de foto’s te zien is, hadden wij daar vandaag een hele rustige heide. In het bos is er overigens na 15 maart een aanlijnplicht in verband met broedende vogels en ander jong wild.

Op de terugweg vanuit het Goois Natuurreservaat naar knooppunt 19 gereden. Deze route heen en weer heeft dus wel 8 hekken, dus je moet wel goed op en af kunnen stappen. Vanaf daar ben ik via de berm langs de weg richting het restaurant de Paddenstoel gereden. Deze weg is rustig en de berm is breed. Bij de Paddenstoel kun je stoppen voor een pauze, en is een aanbindbalk en ze hebben ook halsters hangen. De weg wisselt af met kleine stukjes ruiterpad op hele smalle bospaadjes, let wel op alle boomwortels hier (tussen KP 19 en 77). Als laatste heb ik nog even de toerist uitgehangen door de Lage Vuursche door te steken. Af en toe rijdt hier een lijnbus, maar over het algemeen rijden de auto’s hier stapvoets en wachten de auto’s netjes als je te paard door het dorpje rijdt. Je wordt alleen af en toe op de foto gezet door een enthousiaste voorbijganger. Op de laatste lanen kun je nog even heerlijk galopperen!

Veel plezier met buitenrijden!

Amber en MokkaRoute Idee Vuursche - GNR
maart 2024
Eindelijk weer een beetje droog weer en droge paden, en dat betekend weer op avontuur! Vandaag stond de route vanaf Pijnenburg naar de Zuiderheide op de planning, en een mooie pauze bij Bluk
Een gedeelte van de route was via de volgende punten: (website: ruiterenenmennen.nl), knooppunt 52, oversteken bij Groot Kievitsdal kp 53-68, via het grindpad en de spoorwegovergang (kp 66) naar het viaduct bij de Zandheuvelweg. 
Vanaf het viaduct de hekjes door en via de ruiterpaden van het Goois Natuurreservaat richting het Theehuis Bluk
De oversteek bij Groot Kievitsdal vind ik over het algemeen heel gemakkelijk. De weg is van 80km naar 60km verlaagd, en buiten de spitstijden om kan je eigenlijk vrij gemakkelijk oversteken. 
De spoorwegovergang is minder overzichtelijk en de bomen sluiten volledig. Niet mijn favoriet. Het pad naar het viaduct is nieuw aangelegd en ook onder het viaduct is er ruimte gemaakt voor ruiters!
Het viaduct is wel open waardoor je het verkeer op de A27 goed ziet rijden. Mijn paard vond dat wel wat gek, maar toen we er op de terugweg onderdoor gingen ging het al een stuk relaxter. 
Na de weg zijn de paden nu nog heel erg blubber, dus vandaag via het hek voor menners en daarna via de weg richting de ruiterpaden. De ruiterpaden zelf zijn heel mooi, droog en goed te rijden! 
Bij Bluk hebben we heerlijk op het terras gezeten. Paardje stond relaxt, lekkere kop warme chocomel en een gebakje. Ik had een pluk hooi meegenomen die ik neer mocht leggen. 
Wel vonden de koeien het ook wat interessant, maar die kunnen niet te dichtbij komen. De bediening had klaarblijkelijk vaker paarden te gast (laatst nog 30 tegelijkertijd werd ons verteld). 
Leuk ritje, een pauze bij Bluk is aan te raden, en als je paard verkeersmak is is de nieuwe situatie bij het viaduct onder de A27 ook goed te doen. 
Veel rijplezier! Groetjes Amber en Mokka
Noot: Voor de Vuursche is het vignet nodig van Ruitervignet UH. Voor het GNR is het vignet van het GNR nodig.


 

Rondje te Austerlitz & Pyramide

 

12,9 kilometer.

Geschikt voor ruiters en menners

 

Voor deze route is een penning van Den Treek – Henschoten nodig, https://www.ruiterkaarten-dentreekhenschoten.nl/. Een dagkaart is digitaal aan te schaffen.

 

Start vanaf parkeerplaats, volg route tegen klok in. 

Je rijdt langs de weilanden op richting kp 29 en gaat bij kp 29 rechtsaf. Even verderop komt je langs het Witte Huis en de Franse Put. De put komt uit de tijd van Napoleon. Volg het pad rechtdoor tot aan kp 20, ga hier rechtdoor  langs de parkeerplaats en Den Treek in (penning nodig).

 

Blijf het pad rechtdoor volgen, de parkeerplaats van restaurant de Pyramide over. Sla bij het volgende knooppunt 43 linksaf. Je komt hier op weg naar kp 39 langs de Pyramide, nog een zichtbaar overblijfsel uit de tijd van Napoleon.

 

Blijf rechtdoor gaan, bij kp 21 ga je Den Treek weer uit. Je komt langs een natuurlijke poel en gaat een hei over. Je rijdt dicht langs militair gebied Leusderheide, dus sta niet verrast als er geknald wordt. Ga bij kp 22 rechtdoor, je gaat een mooi lang pad op met wat flauwe bochten door een stil gebied. Bij kp 1 ga je linksaf, op naar de grote hei bij kp 24. Hier ga je rechts, langs de heide en vervolgens weer linksaf bij kp 26. Hier rij je langs een obelix, het fietsersmonument. Terug naar kp 29 en de Nieuwe Weg.

 

Tips:

- Je kan een ijsje of drankje halen bij het Beauforthuis eventueel.

- Op de zondagmorgen is het druk met MTB-ers, parkeren is dan lastig.

- Wil je geen vergunning van Den Treek kopen, blijf dan in Boswacherij Austerlitz en ga niet om de Pyramide heen (knooppunten 42-43-39-40). Je kan je lusje aanpassen door vanaf kp 26 door te rijden naar kp 25 - 4 - 3- 1. De heide tussen kp 24-23-22 is wel erg mooi om overheen te rijden, dus een achtje maken is ook een optie.

 

Startpunt:

Nieuwe Weg, tegenover het Beauforthuis. Aan het eind vd Nieuwe Weg kan je keren op een t-splitsing, draaien is niet mogelijk. 

Als er geen plek meer is, is de Franse Put of  Recreatieweg een alternatief. Op de Recreatieweg steekt het ruiterpad over thv kp 19.

Andere alternative parkeerplaats: MTB Parkeerplaats in Den Treek, tegenover restaurant Bergzicht. Trekerweg 1 Woudenberg, link kaart. Bij kp 29.

 

Download
GPX Austerlitz - Pyramide
route Austerlitz - Pyramide.gpx
XML document 13.2 KB

Austerlitz - Koepel - Pyramide

 

14,7 kilometer, ruiters en menners.

Menners volg vanaf kp 34 niet de route naar 35 maar ga via 49 en 48 naar 50. 

 

Rondje door Boswachterij Austerlitz en Den Treek. Je komt langs de Koepel van Stoop en de Pyramide. 

Voor deze route is een penning van Den Treek – Henschoten nodig, https://www.ruiterkaarten-dentreekhenschoten.nl/. Een dagkaart is digitaal aan te schaffen.

 

Knooppunten:

Tegen klok in vanaf parkeerplaats de Nweg oversteken en paardenpad op naar kp 30. Let op, drukke oversteek voer de weg en fietspad! Ga rechtdoor naar kp 14 en hier linksaf. Kp 15 - 16, bij kp 16 een smal spoor op naar rechts (gemarkeerd), het spoor loopt parallel aan de weg dus deze steek je niet over bij kp 16. Steek bij kp 32 de Traayweg over - 34 let op pad gaat rechtdoor - 35 linksaf - 50 rechtsaf - 46 rechtsaf richting de Koepel van Stoop.  Bij kp 45 linksaf en Nweg oversteken (let op voor menners, wat hoogteverschil bij oversteek) - 44 linksaf, heuvel omhoog op richting de Pyramide. Bij kp  43 rechtsaf - 39 linksaf breed pad op - 40 rechtsaf en verder pad blijven volgen. Fietspad over en aan rechterhand ligt kp 21, hier rechtdoor - 22 linksaf - 23 linksaf - 28- 29- parkeerplaats.

 

 

Tips:

- Je kan een ijsje of drankje halen bij het Beauforthuis eventueel.

- Op de zondagmorgen is het druk met MTB-ers, parkeren is dan lastig.

- Bij kp 38 zit een restaurant met aanbindplaats en ijsjestent ByKees

- Bij de Koepel van Stoop, tussen kp 46 en 45, is een grasveld waar je pauze kan houden.

 

Startpunt:

Nieuwe Weg, tegenover het Beauforthuis. Aan het eind vd Nieuwe Weg kan je keren op een t-splitsing, draaien is niet mogelijk. 

Als er geen plek meer is, is de Franse Put of  Recreatieweg een alternatief. Op de Recreatieweg steekt het ruiterpad over thv kp 19.

Route is ook te starten vanaf de MTB Parkeerplaats in Den Treek, kp 29. Trekerweg 1 Woudenberg, link kaart

 

Download
Austerlitz - Koepel.gpx
XML document 15.3 KB

 

Ruiter en Menroute Heihuis & Stameren

 

12,1 kilometer, ruiters en menners (menners met aanpassingen route)

 

Voor deze route is een penning van Den Treek – Henschoten nodig, https://www.ruiterkaarten-dentreekhenschoten.nl/. Een dagkaart is digitaal aan te schaffen.

 

Route is voor ruiters maar met wat wijzigingen ook voor menners te volgen. Zie routeplanner Ruiterenenmennen voor informatie. 

 

Bij knooppunt 37 gaan menners gaan rechtdoor, de zandweg volgen omhoog en bij kp 72 links. Bovenlangs het veld terug naar de camping en via de Driebergseweg terug naar de parkeerplaats.

Vanaf de parkeerplaats volgens de menners de verharde weg tot aan het veld. Daar volgen zij langs het veld het paardenpad naar kp 61 of de parralelweg langs het veld.

 

Knooppunten (tegen de klok in route volgen):

P – 72 Rechts bovenlangs veld – 73 – 61 weg volgen en rechtsaf – 60 Rechts/rechtdoor – 56 – 57 – 58 Links – 59 – 60 Rechts – 61 Rechts onderlangs veld- 62 Rechts – 63 Links – 76 Rechts – 69 – 66 Links – 67 Links – 68 – 37 Rechts (let op, smal ruiterpad op vanaf zandweg) – 38 Links – 39 Links – 72 Rechts – P.

 

Tips: 

- Het pad tussen knooppunt 37 en 38 is smal en wisselend, niet geschikt voor menners maar leuk voor ruiters.

- Thv het bosmeertje zit er mul zand voor menners.

 

Knelpunten voor menners:

- Vanaf de parkeerplaats kan je het paardenpad niet volgen. Even voorbij de parkeerplaats wordt het te smal voor menners en je komt tegen een slagboom aan. Zie kaartje hieronder, menners volgen de donkeren lijn via de verharde autoweg Bergweg – Driebergseweg richting de camping. Thv de camping kan men het zandpad weer op. 

- thv knooppunt 72 zit een slagboom, hier kan je omheen of ander het zandpad parallel volgen bovenlangs het veld.

- Het lusje kp 37-38-72 is niet te rijden door menners, pad is te smal bij kp 37. Je kan prima het pad omhoog volgen vanaf kp 37 naar 72 en daar weer terug bovenlangs het veld naar de asfaltweg om terug te gaan naar de parkeerplaats Bergweg.

 

Startpunt:

Groene Entree Zanderij Maarn, Bergweg Maarn

Vanaf Utrecht volg je de de A12, afrit Maarn. Onderaan de afrit naar rechts, na een paar honderd meter weer rechts de Bergweg op. Je ziet een witte slagboom en bord bij de entree van de parkeerplaats. In het lusje zijn een aantal plekken op het gras. Ook staat er een picknicktafel.  

Let op, vanaf Arnhem is er geen afrit Maarn – pak de route Leersum in plaats van deze route.

 

Of parkeerplaats van RCN het Grote Bos, je stapt dan de route in op knooppunt 58.

 

Download
route Stameren.gpx
XML document 17.3 KB

Rondje Leersumse Veld & Dartheuvel

 

In totaal 13,3 kilometer, mul zand tussen 84-89-88-76

Route is voor ruiters vanwege slagbomen Dartheuvel

 

Knooppunten:

Met klok mee vanaf parkeerplaats Darthuizen de N226 oversteken net ten zuiden van de zandplaat langs Nweg (langs slagboom) en pad volgen. Blijf ten noorden van de N225, bij kruising zonder knooppunt rechtsaf naar kp 55 - rechtsaf naar kp 56 - 57 rechtsaf - 58 tunnel door naar kp 70 links aanhouden - 82 - 80 - 79 rechtsaf (langs hek Leersumse Plas volgen) - 77 rechtsaf en rechts blijven aanhouden - 76 rechtsaf - 88 - 89 rechts - 84 linksaf - 85 rechtsaf - 87 rechtsaf - 71 linksaf - 72 rechtsaf naar parkeerplaats

 

Tips:

Er zitten pauzeplaatsen ten zuiden van kp 55 (groot grasveld langs het pad) en ten oosten van kp 39 (picknick bank langs de route met wat gras thv heide). 

 

Het pad van kp 55 naar de parkeerplaats Darthuizen is wat lastig te volgen, let goed op dat je niet verkeerd rijdt. Je steekt de N225 niet over, wel de N226 vlak voor de parkeerplaats. 

 

 

 

Startpunt:

Parpeerplaats Darthuizen, Utrechtse Baan. Parkeren kan langs de Nweg op de zandplaat of op de verharde parkeerplaats zelf (lusje). Link naar kaart

Download
Leersum - Dartheuvel.gpx
XML document 27.3 KB

Ruiter en Menroute Vuursche

 

Route:

11,8 kilometer, geschikt voor ruiters en menners.

Geen penning nodig, let op dat als je toch een pad van Landgoed Pijnenburg op gaat je hier een penning voor nodig hebt.

 

Knooppunten (tegen de klok in route volgen):

P – 36  Links – 37- 57 – 67 Links – 68 Oversteken – 53 – 52 – 51 – 48 Links – 46 – 45 Rechts – 44 Links – 43 Oversteken – 42 Rechts en eerste links – 26 – 25 Links – 27 Links – 31 Links – 34 Rechts – 33 Links en oversteken – 35 Links – P.

 

De noordelijke lus kp 36 – 56 – 69 – 67 is ook leuk om te doen, echter bij nat weer is het deel 36 tm 69 erg moddering.

Vanaf knooppunt 68 steek je de weg over via het fietspad. Vervolgens ga je de parkeerplaats over van restaurant Groot Kievitsdal en ga je een zandweg op richting de golfbaan.

 

 

 

 

 

 

 

Tips:

Bij kp 52 zit restaurant Boschoord. Geen aanbindplaats maar wel wat te bestellen.

De zandweg tussen knooppunt 52 – 48 kan je een mooie galop doen. 

 

Bij nat weer is het pad tussen knooppunt 43 – 42 modderig

Bij kp 56 zit Theehuis 't Hooge Erf, met aanbindplaats voor paarden. Echter heb je om hier te komen een penning nodig van Landgoed Pijnenburg. 

 

Startpunt:

Bosbad De Vuursche, Bosbadlaan 4 te Baarn. Ruim plek, langs de asfalten lus die om het bosbad heen loopt of op de zandplaat die helemaal rechtsboven (tegenover de ingang vh bosbad) in de lus zit. Hier loopt ook het paardenpad langs, ten noorden van de parkeerplaats.

Download
rout Vuursche.gpx
XML document 15.8 KB

 

Rondje Soest

 

17,0 kilometer, voor menners en ruiters

Penning nodig van Gemeente Soest, te verkrijgen bij de WPE.

 

Vanaf de parkeerplaats het spoor volgen (spoor ligt aan je linkerhand) naar kp 6. Voordat je bij dit kp/spoorwegovergang bent, rechtsaf pad op en eerste linksaf. Je komt langs de Brug. rechtdoor pad volgen, bij kruising links en rechtsaf naar de overweg tussen kp 5-4. Linksaf bij kp 4, je komt langs de waterbak en springtuin. je kan binnendoor of buitenlangs naar kp 3 op de Turfweg. Bij kp 2 rechtsaf naar kp 35 - 36. Bij kp 36 kan je een springtuin door. Rechtdoor naar de overweg bij kp 4-5 en linksaf spoor volgen aan linkerhand. Eerste rechts (menners rechtdoor) en gelijks linksaf naar de Lange Duinen. Bij kp 32 rechtsaf naar kp 31 en hier linksaf de duinen in. Bij kp 30 Nweg oversteken langs huisjespark naar kp 29 - 28-27. Linksaf naar kp 21 Korte Duinen door, bij kp 22 rechtsaf - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 linksaf (fietspad berm) naar kp 7 en hier voor spoor de Beaufortlaan op naar de parkeerplaats

 

 

 

Tips:

Het pad door de Lange Duinen, kp 31-30, is zwaar door mul zand. Alternatief is langs het spoor de asfaltenweg volgen.

Ook mul zand bij de Korte Duinen, kp 27-21-22. Menners kunnen kp 27 - 26-25-24-10-9-8 terug naar 7 volgen als alternatief.

Bij het rondje vanaf kp 4 blijf het buitenste pad volgen naar kp 3 -2-1-34-33 rechtsaf en langs spoor weer naar kp 4 terug.

Ruiter kunnen halverweg het pad van de Lange Duinen ook doorsteken terug naar de parkeerplaats (dit is geen paardenpad)

Bij kp 7 zit een cafateria ten oosten van de Nweg voor een versnapering

 

Startpunt:

parkeerplaats langs de Beaufortlaan. Parkeerplaats ligt op een wat verhoogd lusje, verhard. Trailers kan je het beste in de grasberm van de Beaufortlaan parkeren, de parkeerplaats kan druk zijn met honden. Beaufortlaan 28A Soest

Alternatief startpunt is de parkeerplaats van manege Nieuw Eldorado.

Download
Soest.gpx
XML document 19.0 KB

 

Route Den Treek Noordzijde

 

In totaal 11,1 kilometer.

Voor deze route is een penning van Den Treek – Henschoten nodig, https://www.ruiterkaarten-dentreekhenschoten.nl/. Een dagkaart is digitaal aan te schaffen.

 

Knooppunten vanaf parkeerplaats bij kp 27 met de klok mee:

27-23-22-21 rechtsaf-19 linksaf-20-7-1 rechtsaf-2-3 rechtsaf-6-9-10 rechts-12-16 linksaf-15-24 linksaf-25 linksaf-13 rechtsaf-26 linksaf -31 rechtsaf-30-28-27 rechts de parkeerplaats op.

 

Tips:

Aan de overzijde van de stoplichten bij kp 27 zit een pannenkoekenhuis, met aanbindplaats voor paarden. Paarden kunnen water drinken. Ook zit hier ByKees, waar je ijs en wat te drinken kunt halen.

Er zijn diverse vaste springhindernissen op de route, deze zijn echter wel aan de maat.

Het pad tussen kp 27-23 gaat over de heide en kan mul zijn (voor menners)

Gehele route is goed voor menners te doen, paden zijn mooi breed.

 

Startpunt:

MTB Parkeerplaats in Den Treek, tegenover restaurant Bergzicht. Trekerweg 1 Woudenberg, link kaart

Verharde parkeerplaats in een lus met gras aan de zijkanten. Paardenpad loopt ten oosten langs de parkeerplaats en steekt de oprit over. 

 

Download
Treek Noord.gpx
XML document 12.8 KB

 Rondje Maarn

 

Let op, deze route is nog niet geheel te rijden. Startpunt is nog gesloten plus pad 70-71 door stormschade Leersum. Alternatief startpunt is Parkeerplaats Doornse Gat. 

 

In totaal 17,5 km (een kleine 2 km minder als je doorsteekt van kp 42 naar 45).

Alleen voor ruiters.

 

Knooppunten:

Vanaf parkeerplaats Utrechtse Baan aan N226 naar kp 72 linksaf - 71 linksaf - 70 linksaf tunnel door - 58- 57 heuvel omlaag -35 rechtsaf - 36- linksaf - 37 rechtsaf weg op - 38 doorsteekje over fietspad ca 20 meter naar Buurtsteeg linksaf - 39 linksaf - 40 heuvel omhoog - 41 - 42 rechtsaf - 43 linksaf omhoog - 45 om uitkijktoren heen rechts aanhouden - 46 linksaf - 48 - rechtsaf laan op 49- 32-33 heuvel omhoog -34 omlaag -35 heuvel op - 57 - rechtsaf -56-55- knooppunt voor de Nweg 225, voor nweg linksaf (blijf boven de Nweg). Bovenlangs huis pad volgen naar parkeerplaats Utrechtse Baan.

 

Tips:

Er zitten pauzeplaatsen ten zuiden van kp 55 (groot grasveld langs het pad) en ten oosten van kp 39 (picknick bank langs de route met wat gras thv heide). 

Op de hei bij de Helenaheuvel lopen veel honden los, wil je dit vermijden volg dan niet de route van kp 42-43-45 maar steek door van 42 naar 45. 

Bij kp 45 zit de uitkijktoren De Kaap, een houten toren.

Het pad van kp 55 naar de parkeerplaats Darthuizen is wat lastig te volgen, let goed op dat je niet verkeerd rijdt. Je steekt de N225 niet over, wel de N226 vlak voor de parkeerplaats. 

 

Startpunt:

Parpeerplaats Darthuizen, Utrechtse Baan. Parkeren kan langs de Nweg op de zandplaat of op de verharde parkeerplaats zelf (lusje). LInk naar kaart

Download
Maarn.gpx
XML document 23.2 KB

Rondje Leersum - Zuylenstein

 

Let op, de parkeerplaats Darthuizen is nog afgesloten. Alternatieve parkeerplaats is de andere zijde van de Utrechtse Baan thv kp 75.

 

In totaal 13.4 km.

Je kan de lus langer maken door bij kp 95 linksaf naar kp 94-93-91-90 te gaan ipv van 95-90.

Bevat mul zand en wat hoogtemeters.

 

Knooppunten:

Met klok mee parkeerplaats - 72 linksaf - 71 rechtsaf - 87 linksaf - 85 links - 84 rechtsaf - 89 (mul zand) links - 88 (mul zand) - 76 linksaf - rechtsaf bij aftakking naar rechts, geen knooppunt nummer dus opletten. Je komt uit op de verharde Ginkselseweg, volg deze 500 meter en ga rechtdoor het paardenpad op naar kp 98. Rechtsaf naar kp 96 (omhoog) rechtsaf - 95 - rechtdoor - 90 rechts en weg over - 75 parkeerplaats over en langs fietspad blijven - 74 - 73 - 72 - parkeerplaats Darthuizen.

 

Tips:

Wil je het mulle zand vermijden (met de menwagen), ga dan bij kp 84 links en via kp 83 naar kp 77 en pak dan weer de route op.

Wil je een wat korter rondje, ga dan bij kp 84 naar links kp 83, rechts door het hek naar kp 77 en weer terug naar kp 76. Rechtsaf naar kp 88, linksaf naar kp 74 en zo weer terug naar de parkeerplaats Darthuizen. 

Tussen kp 83-77 lopen runderen los en staan er wat picknick tafels langs de route. 

 

Startpunt:

Parpeerplaats Darthuizen, Utrechtse Baan. Parkeren kan langs de Nweg op de zandplaat of op de verharde parkeerplaats zelf (lusje). LInk naar kaart

 

Download
Leersum - Zuylenstein.gpx
XML document 18.2 KB

 

Rondje Amerongen

 

In totaal 15,4 kilometer, veel hoogtemeters en meer grind in de onderlaag.

 

 

Knooppunten:

Met klok mee vanaf de Plantage bij kp 113 naar links- 112 rechtsaf bij wegwijzer - 131 rechtdoor - 128-129-107 rechtsaf omhoog tot voorbij restaurant met klimbos en dan links de beheersweg op. Rechtsaf gemarkeed ruiterpad op bij kp 106 en omhoog klimmen naar kp 109. Hoogste punt van de Heuvelrug bij kp 109, te herkennen aan pilaar. Rechtdoor naar kp 105 linksaf - 104 - 103  rechtsaf - 102 rechtsaf - 121 - 120 linksaf - 119 - 118 stukje rechtdoor en bij 117 linksaf de brede laan op naar 116 - rechtsaf pad langs Westerlaan af naar 115 rechtsaf - 114 rechtsaf omhoog naar kp 117 - 118 linksaf - 125 - 126 - 128 heuvel omlaag linksaf naar 131-112 linksaf bij wegwijzer naar 113 en daar rechtsaf naar de Plantage. 

 

Tips:

 

Pauze houden bij restaurant  t Berghuis, aanbindplaats en water aanwezig. Knooppunt 108.

 

Startpunt:

Rijvereniging de Plantage, Sportweg 7 te Elst of de parkeerplaats van sportvelden aan de Burgwal, Burgwal 6 te Amerongen.

Let op de Burgwal is druk door anderen recreanten die er starten en de sportvelden.

Download
Amerongen.gpx
XML document 22.4 KB

Rondje Amerongen - Zuylenstein

 

In totaal 17 kilometer, veel hoogteverschillen en grind aanwezig op bepaalde paden (zit in de grond)

 

Knooppunten:

Met de klok mee vanaf parkeerplaats De Plantage bij 113 linksaf - 112 rechts bij wegwijzer - 131 - 128 rechtsaf heuvel op - 126 links aanhouden - 124 linksaf - 123-105 -104 - 103 links aanhouden/rechtdoor, Bergweg oversteken bij het dierenasiel Hazenberg en omhoog naar kp 97 - 96 linksaf - 95 linksaf - 94 rechtsaf -93 rechtsaf - 91 rechtsaf omhoog naar 90 - rechtsaf omhoog naar 95  linksaf - 96 - 97 - Bergweg oversteken 103 - 104 - 105 rechtsaf - 109 hoogste punt van de Heuvelrug bij pilaar - 106 langs restaurant - 107-129 - 128 - 131 - 112 linksaf bij wegwijzer bovenlangs Elst naar 113 en parkeerplaats. 

 

Startpunt:

Rijvereniging de Plantage, Sportweg 7 te Elst of de parkeerplaats van sportvelden aan de Burgwal, Burgwal 6 te Amerongen.

Let op de Burgwal is druk door anderen recreanten die er starten en de sportvelden.

Download
Amerongen - Zuylenstein.gpx
XML document 26.1 KBOp de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug

Laatste update website 01-04-2024