Welkom op de Utrechtse Heuvelrug


De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit van de randmeren bij Huizen tot aan het zuidelijkste puntje bij Rhenen. Over de gehele Heuvelrug lopen op terrein van diverse eigenaren paardenpaden. Die sluiten op elkaar aan, waardoor er een netwerk is van paardenpaden.

 

Let wel goed op de voorwaarden die de verschillende eigenaren stellen, want er zijn een viertal gebieden waar een penning nodig is om te mogen rijden: Den Treek Henschoten, Gemeente Soest, Goois Natuurreservaat en Landgoed Pijnenburg (Lage Vuursche). Daarnaast heeft het Utrechts Landschap voor het Panbos een penning gesteld.

 

Er worden diverse ritten georganiseerd, ook Enjoy the Ride ritten. Buiten de drukke weekenden om zijn er een aantal startpunten waar je de trailer kan parkeren en op pad kan gaan. Ook zijn er diverse locaties waar je met je paard kan overnachten.

Een overzichtje van deze informatie staat bij Parkeren, Overnachten en Meer info.

 

Het Nationaal Utrechtse Heuvelrug, NPUH, heeft een eigen website.Met medewerking van vele landgoedeigenaren, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten en Goois Natuurreservaat is nu de gehele Utrechtse Heuvelrug beter toegankelijk gemaakt voor de recreatieve paardensporter. Alle aanwezige paardenpaden zijn in beeld gebracht en voor het grootste deel voorzien van knooppuntpaaltjes. Daarmee is een goede voorbereiding van een buitenrit en oriëntatie in het veld eenvoudiger gemaakt.

 

De Utrechtse Heuvelrug  is een van de 20 Nationaal Parken in Nederland. De gehele Heuvelrug, van het Gooimeer tot de Grebbeberg is een aaneengesloten gebied van zo'n 40.000 hectare. 

 

De Heuvelrug beidt mogelijkheden voor vele ritten door een gevarieerd natuurgebied. Bedenk wel: het is heuvelachtig terrein (vooral in het zuiden) en dat vraagt meer van de paarden dan een rit over gladde wegen in het landelijk gebied. Op enkele plaatsen zijn vrij steile hellingen, waar soms diepe spoelgeulen kunnen ontstaan. In het gebied zijn op enkele plaatsen specifieke menpaden aangelegd en er zijn paden alleen voor ruiters. Voor het overgrote deel zijn het 'paardenpaden' die door aanspanningen voor eigen verantwoording kunnen worden benut.

 

In de noordelijke uitlopers van de Heuvelrug kan men in alle rust rondzwerven over de heidevelden met vennen en stuifzanden van het Goois Natuurreservaat. De terreinen daar worden verbonden door natuurbruggen (ecoducten) over de snelwegen die in de provincie Noord-Holland ook voor ruiters toegankelijk zijn. Ook bij Soest en Leersum zijn nog stuifzandgebieden te vinden (Soesterduinen en de Ginkelse duinen).

De Vuursche is een mooi bosgebied met een lappendeken van voormalige landgoederen. Elk stukje van de Vuursche heeft dan ook zijn eigen sfeer. In het ene gedeelte loop je door een dicht en donker dennenbos en verderop door een lieflijk open bos. En onderweg kun je worden verrast door een grafheuvel of monumentale eik die daar al eeuwen staat. 

Austerlitz was ooit deel van een groot heidegebied tussen Zeist en Amersfoort. In 1804 bouwde een garnizoen van het Franse leger hier Kamp Zeist en iets later de Pyramide van Austerlitz: een aarden piramide van 36 meter hoog ter herinnering aan de Franse overheersing van Nederland. Na het vertrek van de Fransen werd het gebied ontgonnen en bebost met dennen, sparren, eiken en beuken. Rijke ondernemers uit de steden lieten er landhuizen bouwen en tuien en parken aanleggen. Het landgoed Den Treek-Henschoten ligt op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei. Het landgoed bestaat voornamelijk uit bos met aan de oostelijke rand weilanden en akkers. Verspreid in het bos liggen ook nog landbouwgronden, heidevelden, zandverstuivingen en vennen.

Langs de provinciale weg van De Bilt naar Rhenen ligt een gordel van zo'n 100 buitenplaatsen: de Stichtse Lustwarande. Rond de soms imposante huizen liggen tuinen en parkbossen, de meeste aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Veel afwisseling vind je in het gebied tussen Doorn en Rhenen in het zuidelijk deel van de Heuvelrug: loof- en naaldbossen doorsneden door oude lanen, een heidegebied met glinsterende vennen en ecologische graanakkers vol kleurige akkerbloemen. 

 

De waarden van de Utrechtse Heuvelrug samengevat:

 • Op een na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland en groene long van de Randstad
 • Een bel van drinkwater met hoge kwaliteit
 • De cultuurhistorie aan de flanken
 • De 'koninklijke uitstraling' van de regio rond Baarn en Soest
 • De militaire geschiedenis rondom Vliegbasis Soesterberg
 • De dichte bossen op de noordelijke flank van de Heuvelrug ten noorden van Rhenen
 • De uitgestrekte heidegebieden van 't Gooi
 • De uitgebreide mogelijkheden om te recreëren (fietsen, wandelen, MTB, ruiteren en mennen)

 

De diverse knooppuntpaaltjes in beeld:

 • De witte palen met blauw/witte nummers of witte palen met groen/witte nummers staan in Den Treek - Henschoten
 • De groene schildjes met zwarte cijfers staan in het gebied onder de A28 en onder de A12
 • De groen/gele schildjes met ruitertje staan in de bossen van Gemeente Soest
 • De groene schildjes met geel nummer staan in het gebied boven de A28

Nummers komen dus dubbel of driedubbel voor, maar dan in een ander gebied. De paaltjes staan waar mogelijk op het noorden gericht, dus al je er voor staat kijk je naar het noorden toe. Ook handig om te weten als je een knooppunt zoekt op een kruising.

 

 Gebiedsbeheerders hebben ieder een eigen toegangsbord. Hiernaast een selectie. Op de borden moet ook vermeld staan of het betreffende gebied een vergunnings-/penninggebied.

 

De Utrechtse Heuvelrug heeft 4 gebieden waar dit nodig is: het Goois Natuurreservaat, Gemeente Soest, Landgoed Pijnenburg, Landgoed Den Treek - Henschoten. De overige gebieden zijn vrij toegankelijk.

 

 

 Een paar sfeerbeelden van de heuvelrug te paard, voor meer informatie kijk verder op de pagina onder de foto's


Op de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug