Parkeren en tips


Routeplanner: 

 

Ruiteren en Mennen Nederland

 

Webpagina met daarop oa vermeld: parkeerplaatsen geschikt voor een trailer, verbindende routes, paardvriendelijke paden en paardenpaden.

Opmerkingen of tips over de pagina, laat het horen dan passen we de planner aan!

 

 

Overnachten met je paard? Dat kan bijvoorbeeld hier:

 

Naarden:    B&B De Nachtegaal, Roelofslaantje 10

Naarden:    Hoeve Welgelegen, Amsterdamsestraatweg 57

Weesp:       Stoeterij Fra Skoti, Horn 25

Soest:          Soest te Paard, Insingerstraat 64

Soest:          Blom aan de Eem, A.P. Hilhorstweg 19

Leusden :   B&B Veld en Bosch, Waterlooweg 14

Maarn:         Camping Eijckelenburg, Dwarsweg 5-7

Woudenberg: Elferink Hoeve, Klein Moorst 12. Deze B&B zit aan de Vallei Trail

Woudenberg: Manege Groenewoude, Ekris 38

Driebergen - Doorn: B&B Buurderij (Hydepark), Driebergsestraatweg 48

Maarsbergen /Maarn: B&B De Brink, Maarnse Grindweg 47

Leersum:        B&B Leersumse Veld, Heulweg 10

Leersum:        B&B Klein Groenbergen, Nieuwe Steeg 18 (alleen weide)

Leersum:        Landall Ginkelduin, overnachten met paard mogelijk bij een pensionstalling even verderop

Veenendaal: De Zwaluw (Stal Hardeman), Houtwal 16

Veenendaal: Shalom B&B, Dijkstraat 57 (paarden op aanvraag mogelijk)

Rhenen:         Paard bij Stal Miltenburg, Stokweg 9. Zelf slapen kan bij de directe buren in het huisje.

 

Algemene zoeksites:

Paard en Bed, site met daarop adressen voor het overnachten met paard

Paarden hotelssite met daarop adressen voor het overnachten met paard

 

 

Pitstop te paard?

 

Lage Vuursche:  Theehuis t Hooge Erf, Knooppunt 55. Vastbindpunt en paardenbar, horeca

Lage Vuursche:  Restaurant 'De Lage Vuursche', Knooppunt 22. stand overkapt achter het restaurant (in het binnenhofje) voor 1 euro

Laren NH:              Theehuis 't Bluk, Zuiderheide. Vastbindpunt en horeca

Blaricum:              Restaurant De Tafelberg. Restaurant met een aparte plek voor paarden, Tafelbergheide.

Den Treek:            Ijscokar in Den Treek, in het seizoen op de parkeerplaats aanwezig bij Knooppunt 27 (tweede parkeerplaats Treekerweg) 15-3 tot 31-10.

Woudenberg:     Bergzicht in Den Treek, stands en water aanwezig voor de paarden bij het informatiepunt, tegen de Nweg aan.

Amerongen:        Berghuis Amerongen, vastbindplaats en water voor de paarden

Leersum:               Leersumse Veld, stallen en horeca

Austerlitz:            De Pyramide, horeca ijsje en op verzoek water voor de paarden (geen vastzetplaats en speeltuin kan druk zijn)

Austerlitz:             Beauforthuis te Austerlitz (wel druk in het weekend, vooral zondag), Austerlitz. Ijsje halen bij de bar of terras

 

Daarnaast zijn er langs de paden diverse pauzeplaatsen, bijvoorbeeld een grasveld met of zonder picknicktafel. Deze zijn aangeduid op de routeplanner van Ruiteren en Mennen Nederland

 

Er zijn diverse punten waar een watertappunt is geplaatst. Hier kan je bij een paal drinkwater vinden. Handig voor jezelf of je paard tijdens een (warme) rit!

- Amerongen: bij het dierenasiel Hazenberg aan de Bergweg. Knooppunt 97 zit er vlak bij.

- Veenendaal: Groene Entree Prattenburg aan de Cuneraweg. Deze ligt halverwege knooppunt 144 en 116.

- Amerongen: Groene Entree Burgwal, op de parkeerplaats sportcomplex Burgwal. Het dichtstbijzijnde knooppunt is 110.

- Hollandsche Rading: langs de weg kruising Vuursche Dreef - Dennenlaan.

 


 

Kaartverkoop Knoopuntenkaarten paardenpaden:

 

Stichting Hippisch Toerisme Nederland.

Landelijke informatie over ruiterroutes en meer.

En dit is het online verkooppunt van de knooppuntkaarten. 

 

 

Bij diverse punten in het veld, voerzaken en ruitersportzaken, is de kaart bij de toonbank te verkrijgen:

 

Fugers Ruitersport, Soest (Midden & Noord kaart)

Andy's Dierensuper, Loosdrecht (Midden & Noord kaart)

Van der Greef Diervoeders, Stationsweg Oost 136 te Woudenberg (Zuid kaart, Midden & Noord kaart)

Van Wolfswinkel Diervoeders, Doorn (Midden & Noord kaart en Zuid kaart)

Stal het Leersumse Veld, Leersum (Zuid kaart)

Van Baaren Diervoeders, Rhenen (Zuid kaart

 

 


 

Terreineigenaren en penningen

 

Waar moet je met een penning rijden?

Landgoed Den Treek - Henschoten, Gemeente Soest, Goois Natuurreservaat, het Panbos, Landgoed Pijnenburg. Op de routeplanner van Ruiteren en Mennen zie je Euro-teken symbooltjes, deze geven aan waar er een penning gebied is. Wil je het precies weten, kijk op de website van de terreineigenaar zelf. 

Op de pagina Utrechtse Heuvelrug vind je meer informatie over bestaande penningen en waar deze te krijgen zijn. 

 

 

Uitjes buiten de Heuvelrug:

 

Ruiterroute Groots Wolfswinkel - Breeschoten te Scherpenzeel/Renswoude op Landgoed Scherpenzeel: meer informatie hier.

De route staat op Ruiteren en Mennen aangegeven. Aangelegd is een ruiterpad (geen menpad) dat verantwoord en veilig bereden kan worden. Daarbij horen natuurlijke belemmeringen als wisselende ondergronden, plassen en soms ook een onbegaanbare periode bij extreme weersomstandigheden.

In de route zijn twee natuurlijke “hindernissen” met een alternatieve vlakke route:

-                     een heuveltje met een wat steile op- en afloop, met een omleiding als alternatief

-                     een slootje dat als waterhindernis kan worden genomen of over een duiker

 

Gelderse Vallei Trail te Leusen/Achterveld: link website

In juni 2011 is het ruiter- en menpad Gelderse Vallei Trail geopend. Een bijzonder pad omdat het bijna geheel over particuliere gronden gaat van agrariërs en landgoedeigenaren. Dankzij de medewerking van ongeveer 20 grondeigenaren en pachters is het pad mogelijk geworden. Een vergunning is verplicht om hier te kunnen rijden en mennen.

De voorde door de Barneveldse Beek is een bijzonder en spectaculair element in de route. Een voorde is van oudsher een doorwaadbare plaats in een rivier of beek. Voor Vallei Trail is speciaal een voorde aangelegd met een verharde bodem. De voorde is ongeveer 25 meter breed. De diepte van het water is meestal tussen de 40 en 60 centimeter, maar kan variëren. Als het veel geregend heeft, kan het water hoog staan en snel stromen, let dus wel op. 

Er zijn een aantal startpunten aan de route, deze staan op de website. Een ervan is Hoeve Groot Zandbrink te Leusden, deze heeft een zandpaddock en parkeerplaats op gras. Wel vtv bellen als je wilt parkeren. 

 

 

 

 Parkeren

 

Soest:

- Beaufortlaan, rij de laan in helemaal tot aan het einde. Daar is een parkeerplaats waarop je kan keren zodat je weer in wegrijdrichting staat, parkeren kan langs de brede asfalt weg met berm. Als je over de parkeerplaats heen gaat, kom je op de duinen in en op het ruiterpad of je volgt de route langs het spoor/Beaufortlaan. Tussen knooppunt 6 en 7. Link naar GoogleMaps.

- Nieuw Eldorado. Er kan een wedstrijd zijn, dus neem van te voren contact op. Zit direct aan het paardenpad, wel in penninggebied van Gemeente Soest.


Lage Vuursche: Theehuis t Hooge Erf,  Vanwege het klimbos wat er tegenwoordig naast zit, kan het druk zijn op de parkeerplaats. Er is een aparte parkeerplaats voor trailers en grotere voertuigen ten oosten van het theehuis, geasfalteerd. Je gaat de ingang naar het theehuis in met de auto, voor het theehuis naar rechts en dan kom je vanzelf op de aparte parkeerplaats. Het paardenpad loopt over de P heen. Bij knooppunt 55. Let op, wel penninggebied van Pijnenburg.

 

Baarn: Bosbad De Vuursche, Bosbadlaan 4. Naast de asfalten lus om het bosbad heen is tegenover het bosbad een zandplaat waar je kan parkeren. Knooppunt 35 ligt net iets ten oosten van de parkeerplaats. Link naar GoogleMaps.

 

Lage Vuursche: Paviljoen Buiten in de Kuil, parkeerterrein De Kuil. Dit is een grote parkeerplaats met gras, de asfalt weg maakt een lus. Vooral op de zondag te druk met recreanten om te parkeren voor trailer. Knooppunt 24 is vlakbij. Link naar GoogleMaps.

 

Austerlitz:

- Beauforthuis: parkeren kan in de verharde berm langs de Nieuweweg, deze ligt tegenover het Beauforthuis te Austerlitz. Let wel, parkeer niet aan het begin maar wat naar achteren. Anders loop je kan klem geparkeerd te worden door andere auto's. Keren kan aan het einde van de weg (t-splitsing) en dan sta je weer in de wegrijrichting. Knooppunt 30 ligt net ten zuiden van de locatie, kp 29 ten noorden. Link naar GoogleMaps.

- Franse Put: Parkeren kan ook op de parkeerplaats Franse Put, je moet wel een keer steken om de auto met de neus naar de Nweg te zetten en met de kont naar het witte hek. Vanaf deze parkeerplaats zit je wat sneller in Den Treek als vanaf de Nieuweweg. Link naar GoogleMaps.


Zeist: 

 Stal Schaerwijde, Weg naar Heibergen 3 Zeist. Bellen vtv want er kan een evenement zijn. Bij knooppunt 6 in de buurt en zitten vlak bij de afrit Den Dolder van de A28.

 

Driebergen:

De parkeerplaats vlak voor RCN het Grote Bos. Parkeerplaats met verharde zand ondergrond, je kan er als het niet vol staat op rond draaien. Direct aan het ruiterpad bij knooppunt 58. Link naar GoogleMaps.

 

Doorn:

Tussen Doorn en Leersum ligt aan de doorgaande weg parkeerplaats het Doornse Gat. Het is een verharde parkeerplaats waar je een rondje kan rijden. Op een drukke dag wel best bezet. Link naar GoogleMaps.

Als het Doornse Gat druk is, kan je uitwijken naar de parkeerplaats aan de Hoogstraat. Deze is niet heel groot, maar zit direct aan de route bij kp 59 en bestaat uit een klein verhard lusje.

 

Maarn:

Direct aan de A12, afslag Maarn, zit de parkeerplaats Bergweg. Dit is een kleine lus met gras aan de zijkanten, zie foto hieronder.

Deze parkeerplaats is genaamd Groene Entree de Zanderij.

Let op, afrit Maarn is alleen van en naar Utrecht, niet van/naar Arnhem. Link naar GoogleMaps.

 

Amerongen: 

Berghuis Amerongen. Ruime verharde parkeerplaats bij het sportveld  aan de Veenweg. Helemaal linksachter van de parkeerplaats loopt de weg naar het Berghuis, dus de trailer kan je het handigst hier parkeren als er plek is. De trailer niet parkeren bij het restaurant Berghuis zelf, dat is krap.

 

Elst:

- Rijvereniging de Plantage. Ruime verharde parkeerplaats, even een rustige weg volgen en je zit in het bos.

- Bosweg. Helemaal aan het einde van de Bosweg thv huisnummer 45 te Elst is een kleine onverharde parkeerplaats. Je kan steken op de onverharde weg.

 

Rhenen/Veenendaal:

- Parkeerplaats Kwintelooijen aan de Oude Veensegrindweg. Ruime verharde parkeerplaats direct aan het paardenpad. In het weekend wel zeer druk. 

- Groene Entree Prattenburg aan de Cuneraweg. Ruime verharde parkeerplaats. Circa 1,5 km langs rustige verharde weg te paard rijden tot aan het bos en paardenpaden (langs kasteel Prattenburg).

  

Leersum:

- Er zijn twee opties aan de Utrechtse Baan te Leersum.

      - De eerste is Darthuizen. Deze parkeerplaats ligt net ten noorden van de rotonde Darthuizen, kruising N226 en N225. Als je vanaf de A12 af komt rijden, ligt de parkeerplaats aan je linkerhand in de scherpere bocht naar rechts vlak voor de rotonde. Rij je er voorbij, kan je via de rotonde natuurlijk terug rijden. Parkeer de trailer tussen de bomen langs de Nweg of iets verderop op de parkeerplaats zelf (deze kun je over rijden, je hoeft niet te steken). Link naar GoogleMaps. 

       - De tweede is de parkeerplaats Utrechtse Baan, welke qua autoverkeer rustiger is. Dus als je paard hier slecht tegen kan of je het gevaarlijk vind, is dit een beter optie als Darthuizen. Deze parkeerplaats ligt aan de Scherpenzeelse weg, net ten zuiden van het huisjespark Molecaten Ginkelduin. Bij knooppunt 75.

Wil je in het weekend parkeren, is Darthuizen drukker omdat hier ook de MTB route langs loopt. In de ochtend kom je er nog tussen. De Utrechtse Baan is rustig en deels van gras. 

 

 - Partycentrum het Leersumse Veld. In het weekend kan je ook parkeren op het weiland wat dan opengesteld is. 


Leusden / Den Treek:

Rijvereniging Nimmerdor: deze parkeerplaats is per 7-4-2021 niet meer toegankelijk voor bezoekers! We hopen op korte termijn duidelijk te krijgen of er een alternatief is. 

Voor andere parkeerplaatsen direct aan het knooppuntennetwerk van Den Treek (penninggebied), kijk op de website van Den Treek.

 

Woudenberg:

- Parkeren kan op rustige dagen bij pannenkoekenhuis Bergzicht, tussen knooppunt 38 en 29. Op de verharde parkeerplaats zelf kan je een rondje rijden, doordeweeks kan je hier parkeren maar in het weekend of evenementen kan hij vol zijn. Er is ook wat ruimte in de berm bij de oprijlaan.

- De MTB Parkeerplaats ter hoogte van knooppunt 29 is ruim en deels grasveld, verharde weg in een lus. Je rijdt vanaf Pannenkoekenhuis Bergzicht tegen een bord aan met MTB Parkeerplaats, daar ga je links de parkeerplaats op. Het paardenpad steekt de oprit over.                   

RSC Henschoten. Heeft een verharde parkeeerplaats, tijdens wedstrijden is deze vol. Vanaf het ruitersportcentrum kan je een pad volgen naar Den Treek (penninggebied). Neem van te voren contact op of je kan parkeren.

  

Goois Natuurreservaat: 

Voor parkeren in het GNR heeft het GNR zelf een aantal parkeerplaatsen aangegeven op de kaart  

 Meer informatie over het rijden in het GNR vind je op de site 


Rij 1: Parkeerplaats Austerlitz, Nieuwe Weg.

Rij 2: Parkeerplaats Baarn, Bosbad. kp 35

Rij 3: Parkeerplaats Bergweg Maarn. Parkeerplaats Bergweg Maarn. 

Rij 4: Parkeerplaats Pijnenburg, kp 55. Restaurant Lage Vuursche.

Rij 5: Bord restaurant Lage Vuursche. Theehuis 't Bulk.

Rij 6: Theehuis Lage Vuursche. Pauzeplaats Bergzicht te Woudenberg.  

Rij 7: Parkeerplaats Utrechtse Baan te Leersum. Tunnel te Leersum, kp 70

Rijk 8: Parkeerplaats 'MTB' bij kp 29 in Den Treek 

 


Op de inhoud van deze pagina, inclusief de foto's, rust Copyright van Stichting Ruiteren en Mennen Utrechtse Heuvelrug